Lapsena uskoin, että silmälasit päässä nukkuen näkee unet "paremmin". Selkeämmin ja kirkkaammin, ihan samoin kuin on ero päivisin silmälaseilla ja ilman. Enää en usko niin. Enkä usko ihmisen alkavan kasvattaa voikukkia vatsassaan, jos tulee nielaisseeksi voikukan pölyä. Puhumattakaan omenapuun kasvamisesta vatsaan, jos nielaisee omenan siemenen.

Yksi järjetön pelko on kuitenkin jäänyt. Minun lapsuudessani koulun hammashoitolassa kiersi hurmeinen huhu, jonka mukaan joka päivä vähintään yhtä potilasta porattiin vahingossa kieleen tai poskesta läpi. Läpi niin, että tuli oikein reikä poskeen! Tämä kävi tietysti aina jollekin toiselle, jonkun toisen koulun oppilaalle, jollekin ylemmällä luokalla olevalle. Ja aina joku oli kuullut joltakin, jonka siskon ystävä oli ollut läsnä, kun.. Klassisen urbaanihuhun piirteet. Mutta kukapa alle kymmenvuotias tuntisi tällaistakaan folkloristiikan käsitettä? Siihen aikaan uskottiin helpommin.

Olin tänään hammaslääkärissä ja kypsästä iästäni huolimatta mietin sitä porausjuttua. Nousenko tästä tuolista verta valuvana, reikä poskessa? Tai kieli silvottuna? En käsitä miksi vieläkin mietin tätä vanhaa lapsellista kammoa, mutta minkäs teet. Onneksi pelko ei kuitenkaan toteutunut. Todellisen kauhun hetken koin vasta saadessani laskun. Huh huh!

Salama iskee naisiin

Olen lueskellut Hannu Salaman kirjoja, nyt viimeksi Finlandia-sarjaa. Lukiessani olen tullut siihen johtopäätökseen, että Salaman on täytynyt olla misogyyni. Ainakin minusta niissä kirjoissa on paljon katkeruutta naissukupuolta kohtaan, se suorastaan hyökkää vastaan sivuilta. Salaman yhteydessä puhutaan aina Juhannustansseista ja jumalanpilkasta - tekisipä mieleni välillä puhua niissä kirjoissa ilmenevästä ihmisen pilkasta, naisen halveksunnasta. Mielenkiintoinen tuo Finlandia-sarja silti on, raadollinen kuvaus politiikan hulluista vuosista taistolaisineen ja Kekkosen aikoineen. Silti: se kuva naisesta masentaa.