Korkeita paikkoja pelkäämätön puolisoni jymisee katolla. Pian pitäisi olla nuohoojan turvallista tulla ja tehdä työnsä, kun katolle on asennettu kävelysillat ja lapetikkaat.

Henkilökohtaisella tasolla lisäisin vain, että minua nuohoojan vuosittaiset vierailut eivät erityisesti ilahduta. Ei siinä ole mitään henkilökohtaista. En vain pidä siitä, että meidät velvoitetaan tekemään tällaista. Jos joskus talomme palaisi puilla lämmittämisen vuoksi, niin siitä ei kärsisi meidän lisäksemme kukaan muu. Kesällä emme luonnollisestikaan lämmitä ja talvella maa on lähes aina märkä - palo ei leviäisi naapuriin, varsinkaan kun emme ihan vieri vieressä asusta.

No niin, kaipa tässä pyritään varmistamaan nuohoojien pysyminen kiinni leivänsyrjässä? Ei kai ammatti olisi kannattava, mikäli ihmiset tilaisivat nuohouksen harvemmin kuin kerran vuodessa. Koko hullutukseen vielä lisätään tällaiset lapetikkaiden ja kävelysiltojen hankkimisen pakot, niin jo kevenee omakotitaloasujan kukkaro. Mutta ainakin lapetikkaiden ja kävelysiltain kauppias tienaa jokapäiväisen leipänsä.

Turvallisuus on toki tärkeää. Ja koska me ymmärtämättömät emme itse osaa siitä vastata, niin täytyy valtion koettaa meistä huolta pitää lainsäädännön keinoin. Erinomainen ajatushan on tämä pyöräilykypäräkin, jonka pitäisi tehdä fillaroinnista turvallista. Minusta vain ajatus on jätetty puolitiehen: sattuuhan niitä onnettomuuksia kävellessäkin. Varmasti kaikkein parasta olisi säätää pakolliseksi pehmustettu kävelypuku. Siinä ihminen näyttäisi joltakin astronautin ja michelinmiehen sekoitukselta, mutta ainakin olisi turvallisuusasiat kunnossa. Kävelykin toki vaatisi kypärän, koska etenkin liukkaalla pinnalla kävelijäkin voi mennä nurin, lyödä päänsä ja heittää hyvästit maallisille murheille.

Ja mitä lämmitykseen tulee, niin nyt kun palovaroittimet, palotarkastukset ja vuosittaiset nuohoukset jo ovat ilonamme, niin miksipä kaikkia takanomistajia ei velvoitettaisi osallistumaan valtion järjestämälle - luonnollisestikin hintavalle - puulämmityskurssille? Kurssilla voitaisiin opetella tulitikkujen käyttöä, peltien avaamisen ja sulkemisen tärkeyttä ja eri puulaatujen palamisominaisuuksia.