Olenpa taas huomioinut ja havainnoinut, tällä kertaa tarkkailun kohteena ovat elokuvien psykopaattimurhaajien päiväkirjat.

Kiintoisaa: aktiivisen murhailemisen lisäksi mielipuolilla on aikaa ja taitoa väkertää mitä taidokkaimpia päiväkirjoja. Välillä kidutetaan joku raukka hengiltä monimutkaisella metodilla ja sitten palataan kotikultaan hiomaan kirjansidontataitoja ja käyttelemään liimapuikkoa.

Tänään tuli televisiosta Punainen lohikäärme. Ja eiköhän vain siinäkin murhamiehellä ollut sangen sisältörikas, kuvilla koristettu ja hienosti sidottu päiväkirja. Huomasin senkin, ettei paperi ollut mitään tyypillistä aanelosta. Kansissa silmä vasta lepäsikin: koristeelliset, suuret, paksut kannet! Kaipa murhaaja oli käyttänyt hyväkseen paikallisen kansalaisopiston kirjansidontakursseja?

7 oli toinen elokuva, jossa vietettiin todellista päiväkirjan juhlaa. Sivistynyt murhaaja siteeraili Miltonia ja tappoi ihmisiä, jotka syyllistyivät kuolemansynteihin. Vapaa-ajalla hän piti päiväkirjaa: miehellä oli kotonaan oikea vuori päiväkirjoja, yksityiskohtaista tilitystä elämän jokaisesta pikku sattumuksesta.

Minä olen pitkän linjan päiväkirjailija. Löytyy minunkin kotoani päiväkirja jos toinenkin. Ei ehkä vuorta, mutta kukkula nyt ainakin. Varhaisin taitaa olla jo koulua edeltävältä ajalta. Myös minä pidän askartelemisesta ja päiväkirjaan piirtämisestä, leikkaamisesta ja liimaamisesta. Vaan en silti saa aikaiseksi mitään vastaavaa. Elokuvien hullut vievät kevyesti voiton.

Kuinka uskottavaa moinen mahtaa olla? Pitävätkö murhaajat Yhdysvalloissa päiväkirjaa ahkerammin kuin vaikkapa täällä pohjolassa? Ehkä elokuvien päiväkirjat ovat symboli halusta ymmärtää. Uskosta, että jostakin löytyy selitys mitä järjettömimmille julmuuksille, koska sellainen täytyy olla. Vaikka useimmiten taitaa selitys jäädä saamatta. Selitys on se, ettei ole selitystä.

En osaa kuvitella suomalaista murhaajaa päiväkirjailemassa. Suomalaiset murhaajat taitavat olla sen verran suoraviivaista joukkoa, ettei päiväkirjaileminen kiinnosta. Tai jos kiinnostaisi, niin teksti olisi varmaan jotakin tällaista:

14.10.2003. Kävin Kallen Keskikaljakuppilassa. Join paljon. Tulin humalaan. Näin Joukon käpälöivän Marjattaa takimmaisessa pöydässä. Tapan Joukon.

15.10.2003. Olin Kallen Keskikaljakuppilassa. Join paljon. Tulin humalaan. Menin Joukon luo ja tapoin sen. Saattaa olla, että naapurit kuulivat jotain. Ulkoa kuuluu piipaa-autojen ääntä.