Marras, tietää Nykysuomen etymologinen sanakirja kertoa, on vanha kuollutta tarkoittava sana. Sillä on vastineita suomen lähisukukielissä. Tuo synkeä sana on tietäväisen opuksen mukaan vanha arjalainen, eli indoiranilainen, lainasana. 

Marraskuu, vuoden yhdestoista kuukausi, kuolleiden kuu. Tänä pimeänä kuukautena uskottiin martaiden, kuolleiden ihmisten henkien, olevan liikkeellä meidän elävien keskuudessa. Ehkä näin onkin.

Sähköistä vikinää: valitusvirsi

Olisi varmasti kurjaa siirtyä elämään aikaa ennen sähköä. Hyvästi tietokone, hyvästi televisio, lämmitys, mikroaaltouuni - no, melkeinpä kaikki nykyajan mukavuudet. Hyvänä puolena voisi mainita hiljaisuuden. Mikä kumma siinä on, että nykyisin ääntä tuppaa joka tuutista? Kun astianpesukoneemme lopettaa pesuohjelman, niin se ilmoittaa siitä kimeällä vikinällä. Piii-iiip. Eikä vain kerran, vaan kolme kertaa! Välissä on muutaman sekunnin tauko, joka virkistää.

Mikroaaltouuni tekee ihan samaa. Kun sisällä kypsyvä herkku on aikansa ollut laitteessa, niin viiltävä vikinä alkaa. Ja aivan turhaan. Ainakin minä lämmitän mikrossa ruokaa vain äärimmäisessä kiireessä. Sellaisina hetkinä olen useimmiten niin nälkäinen, että kierrän malttamattomana mikroa kuin kissa kuumaa puuroa. En takuulla unohtaisi missään nimessä siellä sisällä lämpiävää ruokaa, vaikkei helvetillistä vikinää kuuluisikaan.

Meillä jääkaappi ja pakastinkin alkavat kirkua, jos niiden ovia pitää liian kauan auki. "Liian kauan" on niiden määritelmän mukaan esimerkiksi ostoskassien purkamiseen menevä aika. Taas kolmen ketju: kolme kirotun kimeää piippausta ja hetki rauhaa. Sitten taas. Vaikka kuinka kiirehdit purkamisurakassa, niin koskaan et ole kyllin nopea. Mikähän funktio tuollakin varoitusäänellä on? Millainen valopää muka jättää jääkaapin tai pakastimen oven auki? Lapsiko? Kuinkahan me sitten 70-luvulla ollenkaan selvisimme ilman katastrofeja, vaikka jääkaapeissa ei tuollaisia äänteleviä kiusankappaleita ollutkaan.  

Kännykkää boikotoimattomat ihmiset saavat nauttia kännyn piippailusta aina, kun sen akku suvaitsee olla loppumassa (mikä muuten tapahtuu usein). Eikä kännyllekään riitä yksi mölykerta, vaan se tekee sitä jatkuvasti. Kun akku lopahtaa totaalisesti, niin sitten kuuluu vielä pitempikestoinen möykkä. Ihanaa. Kaikkein hauskintahan tämä on tietysti silloin, kun on juuri saanut unen päästä kiinni - mikä ei muuten unettomuudesta kärsivälle ihmiselle ole ihan helppo temppu. Piippailun lisäksi ainakin meillä PuoLiskoisen kännykkä saattaa ärtyä jostakin toisesta sähkölaitteesta reviirillään - kelloradion läheisyydestä ehkä - ja alkaa möykätä säännöllisin väliajoin siitä suivaantuneena. Onko sitten ihme, jos on aamulla silmänaluset mustina ja valokynä käytössä.

Kukapa ei rakastaisi tekstiviestejä! Nekin niin lystisti piippailevat. Onhan se nyt olennaista tietää, että X:n pitää tankata auto ja siksi ehtii pääkallonpaikalle vähän myöhässä. Kuinka ennen pystyttiin elämäänkään ilman tällaisia tiedonmuruja. Metkoja ovat myös nämä juhlapäiviin sattuvat nokkelat runomuotoiset ketjutekstarit, jotka ihmiset joviaalisti lähettävät kaikille, joiden numeron ovat onnistuneet haalimaan haltuunsa. Jouluakin niin somasti sulostuttavat nämä piipahdukset, tai "äänettömät" tärinät. Ellei sitten tee kuin minä, eli pidä kännyä lähinnä äärimmäisen tiukkojen hätätapauksien varalta. Säälin ihmisiä, joiden on työnsä puolesta pakko olla kiinni kännykässä. PuoLiskoinenkin kuuluu näihin onnettomiin. 

Vielä 90-luvulla olin saada vatsahaavan tekstiviestien takia. Niihin piti tietysti aina olla vastaamassa, näpytellä raivostuttavan hitaasti kännykän raivostuttavan pieniä nappuloita. Tuskanhiki otsalla. Nyt on helpompaa. Sähköposti ei mölyä, ei vikise, ei vaadi reaaliaikaista vastausta. Täydellinen viestinnän väline.

Jos olisin aikoinani koulussa kytkentäkaaviot sun muut opetellut kunnolla, niin varmasti tekisin näille epäkohdille jotakin, enkä vain valittaisi niistä. Tarttuisin ruuvimeisseliin ja säätäisin kotini hiljaiseksi. Lopettaisin mikron ja astianpesukoneen vikinät. Osaisikohan taloutemme teknillistieteellinen taitaja tehdä tilanteelle jotakin?