Olen taas tutkinut vanhan kansan viisauksia, eli lukenut Kustaa Vilkunan Vuotuista ajantietoa ja Jouko Hautalan toimittamaa teosta Vanhat merkkipäivät. Tämä päivähän on läntisen kalenterin mukaan Urbanuksen - tutummin Urpon - päivä, ja vanhan tiedon mukaan kesän ensimmäinen päivä.

Esivanhempamme jakoivat kesän pikkukesään ja sitten siihen varsinaiseen. Pikkukesäksi kutsutaan tätä aikaa kevätkesästä juhannukseen. Juhannuksesta eteenpäin eletään täyttä kesää.

Urbanuksen päivästä on pyritty ennustamaan kesän säätä. Kesästä uskottiin muodostuvan sääoloiltaan päinvastainen kuin Urbanukselle omistetusta päivästä. Jos sitä tähän päivään soveltaisi, niin luvassa näyttäisi olevan lämmin kesä - täällä länsirannikolla oli melkoisen viileätä tänään.

Huonompi uutinen on  paarmojen, hyttysten ja kaikenlaisten muidenkin lentävien pistäväisten saapuminen kiusaksemme. Se on myös ajoitettu tähän kohtaan kalenteria.

Kylvötöissä oli syytä olla jo hyvässä vauhdissa: Töysässä tiedettiin todeta "Urvolta" kylvämättä jääneiden olevan mikkelinä riihitsemättä. Toukokuun lopussa piti ahkeroida: Vilkunan tiedon mukaan huominen (Vilhelmiinan päivä) oli otollinen ohrankylvöön ja lehmien laitumelle päästämiseen. 31.5. vietettiin Petronellan päivää ja se päivä oli suosiollinen pellavankylvölle.

Mielenkiinnon vuoksi mainittakoon tämänpäiväinen Iltasanomien uutinen, joka pakottaa suhtautumaan näihin menneiden sukupolvien viisauksiin vähän vakavammin. Meteorologit ovat yksimielisiä vanhan kansan kanssa: kesä on saapunut luoksemme. Säätieteilijöiden määritelmän mukaan kesän tunnusmerkki on vuorokauden keskilämpötilan yltäminen yli kymmenen asteen ja se raja on ylittynyt melkein koko Suomessa.

Teekuppi tiimalasina

Unettomien öiden veteraanina olen huomannut mittaavani aikaa teekupillisilla*. Kahden teekupillisen yö on hyvä yö: silloin päästään levolle kohtuullisen varhaisessa vaiheessa. Neljän - tai useamman - kupillisen yö tietää mustien silmänalusten aamua.

Minulle teekuppi on tiimalasin korvike. Olen itseäni kohtaan melko salliva & suurpiirteinen, koska käyttämäni kuppi on suuri. Kerran mittasin sen tilavuuden ja totesin siihen mahtuvan huomattavasti yli puoli litraa nestettä.

Minulla on jopa Järjestyskin juomisteni suhteen. Joka ilta on juotava vähintään kupillisen verran vihreää teetä. Toisen teekupillisen laadulla ei ole paljonkaan väliä. Se voi olla vihreää, valkoista tai vaikka violettia teetä. Jos vietän neljän kupillisen yötä, niin olisi hyvä saada mahdutettua jonnekin 1-4 kupillisen väliin ruusunmarjatee. Muistelen lukeneeni jostakin, että sillä on positiivisia terveydellisiä vaikutuksia ihmisen solukalvoihin. Ja vaikkei olisikaan, niin joisin sitä silti, koska satun pitämään sen mausta ja väristä. Ruusunmarjatee tunnetaan myös malvateen runollisella nimellä. Harvemmin sitä kuitenkaan kaupan teehyllyssä huomaa niin kutsuttavan.

 

*) Parempi mitata öitä teekupillisilla kuin pelästyä katsomalla kelloa.