Kävin tänään ennen balettituntia paikallisessa kirjastossa. Lainasin muun muassa John Bayleyn kirjan Elegia Irikselle*. Se on taistelukertomus suoraan todellisuudesta: Bayley kuvaa siinä avioliittoaan Iris Murdochin kanssa ja pariskunnan voittoja ja tappioita sodassa vaimon Alzheimerin tautia vastaan. Mietiskelin Murdochin kohtaloa seisoessani pankkiautomaattijonossa. Tuntuu kohtuuttomalta, että hänen kaltaisensa sanojen käsityöläinen ja kielen käyttäjä joutui ponnistelemaan muistaakseen yksinkertaisimmankin arkisen esineen nimen ja käyttötarkoituksen.

Sitten tuli minun vuoroni astua automaatille ja ... yhtäkkiä en voinut muistaa korttini tunnuslukua! Tuosta vain lyhyt numerosarja oli kuin pois puhallettu päästäni. Yritin muistella, olin muistavinani, tein toiveikkaana nostoyrityksen. "Väärä tunnusluku", ärähti kone ja sylki korttini ulos. En uskaltanut enää useammin koettaa onneani: luultavasti korttini olisi tullut syödyksi automaatin sisuksiin tarkemmin määrittelemättömäksi ajaksi. Vainoharha iski: Iris Murdoch - nytkö minäkin? Ja jos en nyt, niin milloin sitten?

Tietysti automaatilla oli juuri silloin koko kunnan väestä juuri ne ihmiset, jotka tunnen. Sain sentään osakseni myötätuntoa ja sehän kelpaa aina. Mutta aika on lahjomaton: kello kiisi eteenpäin ja balettitunti kutsui. Annoin automaatin suosiolla pitää rahat sisuksissaan.

Liike ja runo

Balettitunti oli 75 minuuttia keskittymistä, vääntöä, aukikiertoa, tasapainoa. Pukuhuoneessa oli käynyt jonkin sortin vesivahinko - onneksi eivät sentään vaatteet kastuneet, mutta lattialla kyllä lainehti vesi. Se olikin ainoa miinuspuoli kokemuksessa. Muuten uskon löytäneeni tanssillisen kotini ja se vasta ilahduttaa. Eikä edes yhden yhtä suonenvetoa koko tunnin aikana. Ihme ja kumma.

Moni nainen oli koristanut tanssiasunsa shifonkihamosella. En kuitenkaan minä.

PuoLiskoinen vietti lauantainsa täysin erilaisissa merkeissä: rakentaen metsästysseuralaisten kanssa peuran pyyntiin tarkoitettuja torneja. Peurakausihan alkaa taas syyskuun lopussa.

*) Ilokseni löysin myös kirjasta tehdyn elokuvaversion Raision kirjastosta. Ehdin jo aloittaa sen katsomistakin - Kate Winslet kuuluu suosikkinäyttelijöihini, kuin myös Judi Dench.