Lainasin kirjastosta Rauni Mollbergin ohjaaman suomalaissynkistelyn nimeltä Milka. Se perustuu Suomen tunnetuimman synkistelijän Timo K. Mukan romaaniin Tabu. Olen lukenut Mukkaa viimeksi joskus teini-ikäisenä ja minussa hänen kirjalliset tuotoksensa herättivät melkoisen depression. Onko elämä oikeasti niin synkkää ja rumaa? Oli aika katsoa olisiko elokuvalla sama vaikutus kuin romaaneilla.

Milka on kertomus nuoresta tytöstä, joka jakaa äitinsä ihastuksen heinätöissä auttavaan mieheen. Milka on jossakin lapsen ja naisen välillä, eikä välttämättä osaa analysoida tunteitaan. Tytön isä on kuollut ja heinäntekijä on isän korvike, tämä on katsojalle selvää. Toisenlaisiakin tunteita herää, normaaleja kasvavan tytön tunteita. Milkan teini-ihastumisen muodostama kiusaus käy miehelle ylivoimaiseksi ja siitä seuraa se tavallinen tarina: tyttö tulee raskaaksi, mies häipyy horisonttiin palaamatta.

Äiti kokee kaksinkertaisen pettymyksen: hän on tavallaan menettänyt sekä tyttärensä että miehen, jonka kanssa toivoi saavansa pysyvän ihmissuhteen. Ennen niin läheinen tytär, "pikku-Milka" (kuten äiti häntä kutsuu) ei ole ollut avoin äitiään kohtaan. Tytär on vienyt miehen äidiltä ja samalla itsensä myös. Äidin ja lapsen välinen suhde on muuttunut, se muuttuu pakostakin muuksi aivan kuten Milkan päivä päivältä pyöristyvä vatsa. Paluuta entiseen ei ole. Ja kylä tietää, kylä näkee, kylä puhuu.

Tämä Mukka-elokuva oli minusta parempi kuin Maa on syntinen laulu. Silti: se synkkyys, kyläyhteisön ahtaus, ankeaan mustaan pukeutuvat uskovaiset, yleinen tietämättömyys, virikkeiden puutteessa kärsivä sielu ja mieli.. On elokuvia, jotka ovat niin hyviä, että ne haluaa katsoa monta kertaa. Esimerkiksi nyt Aamiainen Tiffanyllä. Sitten on elokuvia, jotka ovat hyviä, mutta silti yksi katsomiskerta riittää. Milka kuuluu tähän kategoriaan.

.. x 2

Sain sähköpostiviestin ystävältä. Citymarketteihin on tullut Milka-suklaata, jota ole aikoihin Suomessa näkynyt. Ystävä tiesi myös valistaa Milkan saapuneen vähän joka puolelle Suomea, eli toivoa on täällä Turun seudullakin. Kysyin PuoLiskoiselta heti lähimmän Citymarketin sijaintia. Sinne on päästävä. Pian. Lila lehmä kutsuu! 

   '"The