Tänään PuoLiskoiseni soitteli minulle töistä päästyään. Kuului rapinaa, huminaa ja hyvin, hyvin vaimeana tuttu ääni. Mitään selvää puheesta ei saanut vaan kaikki jäi arvailujen varaan.

Mietin ongelmia, ratkaisuja, vempeleitä ja kapineita. Ihmissuku ideoi keinoja elämän helpottamiseen. Kännykkä vaikuttaa ensi silmäyksellä oivalta keksinnöltä: eipä tarvitse etsiskellä puhelinkoppeja ja miettiä riittävätkö kolikot puheluun. Niinpä niin. Nyt saamme sen sijaan murehtia aina kesken loppuvia akkuja ja handsfree -laitteita, jotka eivät suvaitse toimia odotetulla tavalla.*

Puhelinkeskustelujen rajoittuminen puhelinkoppeihin ja koteihin oli siis ongelma, johon kännykkä toi ratkaisun. Ratkaisun kylkiäisinä saimme sitten monenlaisia ennakoimattomia ongelmia: yksityisyyttä loukkaavia kamerakännyköitsijöitä, tekstiviestimainontaa, television chättiohjelmia, joihin nuoriso kuluttaa arvaamattoman summan euroja. Kännykät hajoavat helposti ja niihin saa olla koko ajan ostamassa uusia akkuja ja muita lisävarusteita.

Enpä tiedä tuovatko kännykkäiset mitään turvallisuuttakaan. Itse asiassa huomaan usein ikävöiväni puhelinkoppeja. Siis niitä sellaisia, jotka toimivat kolikoilla. Ne ovat kadonneet katukuvasta. Kännyn unohduttua kotiin tai akkuongelman ilmetessä ei soitella minnekään, vaikka olisi oikeasti tarve. 

Miljoona pikkutyttöä ei voi olla väärässä?

Siivousprojektini on aina useamman päivän juttu. Onhan tässä nimittäin siivottavaakin enemmän kuin Turun kodissamme. Tänään työstin keittiötä siistiin kuntoon ja seurasin viihteen vuoksi Idols-kilpailua. Hämmästyksekseni sain huomata ainoan aikuiseen makuun olevan kilpailijan, Kristian Meurmanin, putoavan kilpailusta.

Alkuun hämmästytti, mutta sitten ymmärsin. Tällaiset ohjelmat ovat pikkutyttöjen mieleen. Ei hämmästyttäisi, vaikka suurin osa äänestäjistä olisi 9-15-vuotiaita tyttölapsia. Idols-kilpailun voittaja siis edustaa ideaa (kiitos lainasta, Platon!) täydellisestä pikkutyttöjen ihanteesta. Ruumiillistuneesta unelmasta. Ei muuta. Laulutaito on plussaa, mutta ei kuitenkaan mikään välttämättömyys.

*) PuoLiskoisen tapauksessa tämänpäiväisen puhelun heikko äänenlaatu selittyi juuri oikuttelevalla handsfree-vekottimella.