Varsovan getossa natsit antoivat juutalaislle keskimäärin 184-300 kilokaloria sisältävät päiväannokset.* Tiedoksi vain: yhdessä Rainbown tomaattikeittoannoksessa on 45 kilokaloria, ja annos mahtuu yhteen teekupilliseen. Jos siirrytään kanakeittoihin sun muihin ravitsevampiin keittoihin, niin yksi annos sisältää noin 80-100 kilokaloria.Tästä voi päätellä varmaankin, kuinka niukka oli päivittäinen ruoka-annos Puolan juutalaisille. 340 hehtaaria Varsovan pohjoispuolella sijaitsevaa slummialuetta sai majoittaa itseensä puoli miljoonaa juutalaista miten parhaiten taisi. Varsovan getoissa kuoli nälkään ja tauteihin 50 000 ihmistä vuosittain.

Puolalaisille natsit olivat varanneet hiukan suuremman ruokamäärän.Päivittäinen kalorimäärä jäi silti alle seitsemänsadan. Tätä voi ihan vain mielenkiinnosta verrata saksalaiselle väestölle varattuun 2300-2600 kilokaloria sisältävään päivittäiseen ravintoannokseen.

Varsovan getossa ihmiset nälkiintyivät, koska heille ei annettu muuta vaihtoehtoa. Tuntuu pahalta nähdä ihmisiä, jotka nälkiinnyttävät itsensä yltäkylläisyyden keskellä. Ja ketä varten? Minusta mies, joka antaa enemmän arvoa luurangolle kuin elävälle naiselle, kuuluisi mielisairaalan potilaiden joukkoon. Mutta kovasti näillä natashapolyillä ja victoriabeckhameilla näyttää olevan suosiota ja kysyntää. Mitähän se mahtaa kertoa 21. vuosisadan miehistä?

*) Tarkkaa kalorimäärää on vaikea sanoa ehdottomalla varmuudella. Kirjassaan Varsovan geton kansannousu Dan Kurtzman määrittelee juutalaisen gettoasukkaan päivittäisen ruoka-annoksen sisältävän vähemmän kuin 300 kilokaloria. Muut lähteet (www.deathcamps.org) antavat kalorimääräksi erilaisia lukuja, esimerkiksi 184 kcal/vrk.