Olen vyöttänyt itseni taisteluun ja laatinut parikin ilmoitusta myytävänä olevasta akvaariostamme. Se on hyväkuntoinen, mutta tuskinpa rikastumme sitä kaupittelemalla. Täytyy olla realisti: käytetty on aina käytetty.

Akvaarioharrastuksemme kulta-aikaa oli Turussa viettämämme vuodet. Aloitimme pienellä kultakalamaljalla, huonoimmalla mahdollisella akvaarioharrastuksen muodolla, josta pian siirryimme  suurempaan. Ylväin näky oli nyt kaupan oleva lasikoto: 240 litraa tilaa kalojen temmeltää ja molskia. Majaa akvaariossamme pitivät niin kultakalat, monnit kuin tiikerinuoliaisetkin. Kaikki voivat hyvin ja tarjosivat meille silmänruokaa.

Kaikki loppuu aikanaan. Täällä Mynämäen Mietoisissa kalatkin alkoivat kuolla ihan vanhuuttaan. Viimeinen lähtijä oli komeaksi kasvanut, suuri monni. Sen kuoltua tyhjensimme akvaarion ja päätimme sen luvun elämästämme. Täytyy toivoa, että akvaario kelpaa jollekin. Hintapyynnöksi olen ilmoituksiin laittanut 50 euroa.

Uusi akvaarioharrastaja tekee useimmiten virheen kuvittellessaan pienen akvaarion olevan vaivattomampi valinta. Tämä ei pidä paikkaansa. Biotooppi on sitä vakaampi, mitä suuremman tilavuuden akvaariosta on kyse. Tarkoittaa sitä, että siivoamisessa säästää vaivaa: akvaario ei likaannu läheskään niin nopeasti, eivätkä kalat ole niin alttiita taudeille kuin pienemmässä akvaariossa. Kunpa vain kaiken tämän informaation olisi voinut myynti-ilmoitukseen laittaa, mutta eihän se tietenkään ole mahdollista. On priorisoitava.

Jokela, viimeisen kerran.

Minulla on omat ajatukseni Jokelan kouluammuskelusta. Asiaa kuitenkin käsitellään riittävästi ilman minun osallistumistani. Tunnen ajatuksissani myötätuntoa kaikkia niitä kohtaan, jotka ovat menettäneet läheisensä tässä murhenäytelmässä. Läheisen kuolema on aina vaikea ja tuskallinen asia, saati sitten kun se tapahtuu väkivaltaisesti ja yllättäen.

Täytyy silti toivoa, että ihmiset pitäessään sydämen lämpimänä yrittäisivät samaan aikaan pitää päänsä kylmänä. Maltti on valttia murheenkin keskellä. Meillä ei kouluissa edelleenkään tarvita metallinpaljastimia.