Yritin tänään ostaa apteekista lääkkeitä. En huomannut reseptin olevan vuoden ja yhden kuukauden ikäinen. Se yksi kuukausi siinä teki koko reissun tyhjäksi: resepti tuomittiin liian vanhaksi, vaikka siinä oli siis vielä reilusti saamattomia lääkkeitä. Voi istu ja pala. Kieltämättä tympäisi tällainenkin arkinen vastoinkäyminen, joka (tietysti) oli periaatteessa oma syyni. Enpä vain muistanut vilkaista reseptin kirjoittamisen päivämäärää.

Vaikea tajuta tällaista turhantarkkailua, kun kyse ei kuitenkaan ole mistään väärinkäyttäjien halajamasta lääkkeestä. Joskus ei tahdo maltti riittää lääkäreidenkään empimisiin näissä uusimisasioissa. Kaikki tietävät heikäläisillä olevan lääkefirmojen osakkeita tukuttain, joten valkotakkeja lääkkeiden määrääminen vain rikastuttaa. Vapautuisivat synkistä syyllisyydentunteistaan ja kirjoittaisivat reippaasti vain reseptejä.

Paljon on maailmassa sellaisia reseptilääkkeitä, jotka mielestäni kuuluisivat hyvinkin käsikauppalääkkeiden kastiin*. Jokunen vuosi sitten taidettiin sentään jälkiehkäisytabletti (niin kutsuttu "katumuspilleri") vapauttaa reseptipakon alta. Ja hyvä niin - sillä voi olla positiivisia vaikutuksia raskauden keskeytysten määrään.

*) Duact saisi ainakin olla vapaasti saatavilla. Se todellakin tekee elämän elämisen arvoiseksi allergisesta nuhasta kärsivälle ja flunssassa niiskuttavalle yhtä lailla.