Kävimme PuoLiskoisen kanssa yhdessä kirjastossa. PuoLiskoinen nouti varauksen (Tutki ja kirjoita) ja minä lainailin muuten vaan. Mukaan tarttui paljon kirjoja laidasta laitaan, joista muutamia mainitakseni Rosa Liksomin novellikirja Unohdettu vartti ja Juhani Ahon Heränneitä.

Liksomista en nuorempana pitänyt. En halunnut lukea pohjoisen ihmisistä, ankeista aikamiespojista ja kortiston kuninkaista. Nyt kypsemmällä iällä sekin asia on alkanut näyttäytyä hiukan eri valossa kuin ennen. Liksomin Unohdetussa vartissa tapaa ihmisiä, joita oikeasti on muuallakin kuin vain kirjojen sivuilla. Tapaa ulkokultaisen uskovaisen, joka harrastaa maksullisia naisia ennen Sen Kunnon Tytön rengastamista. Tapaa rauhanturvatehtävissä olleen miehen, joka kutsuu Libanonia Lipanoniksi ja on onnellisimmillaan yksin.

Juhani Ahon Heränneitä on helmi. Rakastan Ahoa: Papin tytär ja Papin rouva* ovat edelleen suosikkiromaanejani. Ja Juha nyt on tietysti aivan omaa luokkaansa - voittamaton. Heränneitä on kokoelma lyhyitä kertomuksia, joissa herännäiskristillisyyden edustajat kertovat elämänsä suunnan muuttaneista kokemuksista. Ulospäin herännäisyys saattoi näyttää käsittämättömän ankealta körttipukuineen, mutta sen elämäntavan palkkana oli jotakin hyvin arvokasta. Nimittäin mielenrauha.

Ideoita verottajalle vapaasti käytettäväksi

Jottei valtiomme köyhtyisi, niin ideoidaanpa hieman lisää veroja.

  • hengitysvero: kulutamme koko ajan isänmaamme ilmatilaa ja happivarantoja. Laskettakoon jokaiselle 18 vuotta täyttäneelle keskimääräisten sisäänhengitysten määrä vuorokaudessa, ja siitä vain verottelemaan. Ja täytyy toki muistaa, että ulos hengittäessä saastutamme hiilidioksidilla elonkehäämme.
  • maanrasitusvero: olemme sangen painavia, kevyimmätkin meistä. Seuraa eroosiota ja ties mitä kulumaa, kun seistä jämitämme tai kävelemme pitkin isänmaamme kamaraa. Punnittakoon jokainen täysi-ikäinen Suomen kansalainen ja sen mukaan lasketaan vero maan kulumisesta.
  • porrasvero: kaikkiin kaksikerroksisiin (tai sitä korkeampiin) asuinhuoneistoihin määrättäköön portaista johtuva haittavero. Onhan kansanterveydelle kauheaa vahinko tuo portaissa kompurointi. Tulee sairaslomapäiviä ja työkyvyttömyyseläkkeitä, kun ihmiset jopa halvaantuvat portaissa pudotessaan.
  • kodinkäyttövero: koti on ihmiselle kaikkein vaarallisin paikka. Suurin osa onnettomuuksista tapahtuu kotona. Tämän aiheuttamiin kustannuksiin on syytä varautua kodinkäyttöverolla. Kodinkäyttövero ei luonnollisestikaan ole missään yhteydessä kiinteistöveroon, vaan se langetkoon maksettavaksi kiinteistöveron lisäksi (luonnollisestikin!).
  • vanhuusvero: jos aiot itsekkäästi elää 65. ikävuotesi saavutettuasi, niin maksat jokaisesta sen ylittävästä vuodesta vähän veroa. Aktiivi-iän ohitettua ihmisestä on vaivaa ja kulunkia terveydenhuoltojärjestelmälle, joten tasoitetaan tilannetta hiukan verottamalla.

 

*) Jos Aho eläisi ja kirjoittaisi kolmannen osan, jatkoa Papin rouvaan, niin uskoisin Ellin siinä liittyvän heränneiden joukkoon. Tätä emme koskaan saa tietää, mutta esitänpähän vain valistuneen arvaukseni. Romanttinen rakkaus on pettänyt Ellin, paljastanut hänelle rumatkin kasvonsa. Miehensä kanssa hänellä ei ole mitään yhteistä, eikä edes lastakaan. Mitä siis jää jäljelle, kun avioero on täysi mahdottomuus?