Joka päivä pitäisi keksiä vähintään yksi uusi kysymys itselleen. Vastauksella ei ole niin väliä, koska - kuten John Fowles sen niin hyvin totesi - vastaus on aina eräs kuolemisen muoto.  

Tämän päiväinen kysymys: voiko ihminen sanoa tuntevansa maailmaa, jos hän ei tunne ihmisiä?

Kaksi viikkoa jouluun

Tasan 14 päivää. Vierashuoneemme sohvalle (jossa jostakin tuntemattomasta syystä pidämme aina joulupakettimme) on kertynyt salaperäinen pieni kasa lahjoja. Minulla on enää yksi joululahja paketointia vailla. Kauppojen suklaahyllyt alkavat jo tyhjentyä, mutta jos halajaa pandaa tai fazeria, niin syytä huoleen ei ole: niitä kyllä piisaa. Nirsoilevat kansalaiset kuten minä joutuvat rangaistukseksi vaateliaisuudestaan pyörimään Stockmannin ruokaosastolle sveitsiläisen tai belgialaisen suklaanautinnon perässä.

Huomenna vien soman punaisen kirjekuoren postilaatikkoon. Sen sisällä on kaksikymmentä joulutervehdystä sukulaisille, ystäville ja miehen työtovereille. Postissa varmaan tämä vuodenaika tietää painajaismaista työrupeamaa. Mietiskelen mahdollisimman epätodennäköisiä joulutervehdysten vaihtajia: pääministeri Matti Vanhanen ja Susan Kuronen, Osama bin Laden ja George Bush? Jos pääministeri jonkun joulukortin laittaisi neiti Kuroselle, niin varmaan sellaisen, jossa toivotettaisiin hiljaista joulua.