Huomenna pitäisi muistaa viedä paikalliseen postiin postilaatikkoomme eksynyt, jollekin täysin tuntemattomalle suuruudelle osoitettu kirje. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun posti sekoilee. Eksyneen kirjeen kuoressa on pankin logo. On varmasti kaikkien etu, että sen oikea vastaanottaja saa kirjeen hyppysiinsä mahdollisimman pian. Siellähän voi olla vaikka lasku.

Sata vuotta sitten

Sata vuotta sitten suomalaisen ihmisen keski-ikä jäi alle viidenkymmenen vuoden.

Vuonna 1906 vain joka viidennessäkymmenennessä kotitaloudessa oli sähkö, tai sisätiloissa oleva WC.

Suomessa säädettiin yleinen ja yhtäläinen äänioikeus, joka koski myös naisia. Naisten äänioikeus oli ainutlaatuista Euroopassa, ja koko maailmaakin katsoessa tulimme hyvinä kakkosina heti Uuden-Seelannin jälkeen. Suomen kieli sai hyväksytyn aseman valtiopäivien ja senaatin kielenä.

Ensimmäinen linja-autolinja perustettiin välille Uusikaupunki-Turku. Ensimmäinen matka päättyi kuitenkin nolosti: linja-auto hajosi ja matkustajat joutuivat palaamaan hevoskyydillä takaisin.

Vuosi 1906 oli myös Laukon torpparilakon vuosi. Yhteiskuntaa kuohuttaneessa tapahtumasarjassa irtisanottiin heti alkuun satakunta torpparia. Tapaus oli omiaan kiristämään torpparien ja maanomistajien välejä. 

Hakaniemen kahakassa ottivat yhteen suojeluskunta ja punakaarti. Vuoden 1918 tunnelmia oli jo ilmassa.

Suomen kenraalikuvernöörinä toimi salaneuvos Nikolai Nikolajevits Gerhardt. Venäjän keisari ja Suomen suuriruhtinas Nikolai II lomaili perheineen syksyisessä Suomenlahden saaristossa. Keisariperheellä oli tuossa vaiheessa kaksitoista vuotta elinaikaa jäljellä.