On Lucian päivä. Läntinen ja itäinen perinne yhtyvät muistelemaan vuonna 304 kuollutta Luciaa ja jopa kirkon pyhiin nihkeästi suhtautuva luterilainen kirkko tekee poikkeuksen pimeän vuodenajan piristämiseksi.

Neitsytmarttyyri Luciaa on kunnioitettu omalla muistopäivällä jo Kaarle Suuren aikoihin. Siinä mielessä voidaankin sanoa kyseessä olevan vanha eurooppalainen muistamisen perinne, jota sietää pitää hengissä.

Katynin kauhistus

Katsoimme puolisoni kanssa ykköseltä tulleen dokumentin Katynin joukkomurhista. Tympäisi taas se tapa, jolla Neuvostoliitto pyrki kirjoittamaan uudelleen historian mieleisekseen. Katynin vainajat 40-luvulla tutkineessa ryhmässä oli eräs suomalainenkin lääkäri mukana: professori Saxén Helsingin yliopistosta.

Paikan päällä tutkijaryhmä oli yksimielisesti sitä mieltä, että Katynissa murhatut puolalaisupseerit olivat neuvostoliittolaisten jäljiltä. Myöhemmin ryhmän bulgarialaisjäsen tohtori Markov pyörsi painostuksen alla puheensa ja syytti natseja. Natsi-Saksan piikkiin sopi 40-luvulla yrittää pistää verityö kuin verityö. Vieläpä Nurnbergin oikeudenkäynnissä Neuvostoliitto yritti vyöryttää Katynia Saksan niskaan, mutta onneksi se ei sentään onnistunut. Tosiasiat kun ovat tosiasioita.

Saxén joutui hänkin vaikeuksiin valvontakomission kanssa ja lähti Ruotsiin. Hän tuhosi Katynia koskeneet paperinsa - erittäin harmillista. Ihmettelen miksi mies ei pakannut niitä matkalaukkuunsa siinä vaiheessa, kun läntinen naapurimaa alkoi viehättää? Tai olisi edes haudannut ne maahan, niinhän Suomessa on perinteisesti tehty niin aseiden kuin muunkin tulenaran materiaalin kanssa. Kukapa osaa sanoa, mitä vielä tuleekaan löytymään kivien ja kantojen alta!