Ilmastonmuutos on asia, jolta kukaan ei voi (kai?) enää sulkea silmiään.YK:n ilmastoraportti lyö kortit pöytään: 90%:n varmuudella ihminen on vikapää ilmaston muuttumiseen. Joskus muutama vuosi aiemmin todennäköisyys pyöri 60-70% seutuvilla.

Tietenkin on ihmisiä, jotka eivät usko ilmastonmuutokseen ja ihmisen osuuteen sen synnyssä. Samalla tavalla on ihmisiä, jotka eivät vieläkään usko maapallon olevan pyöreä, tai ihmisen syntyneen monimutkaisen ja pitkäkestoisen evoluutioprosessin seurauksena. Tietyille ihmisille - tietyllä tavalla ajatteleville, voisi sanoa - maapallo on edelleenkin suuri pannukakku ja ihmiskunta Eedenin Aatamin jälkeläisiä. Ja nainen on tietysti luotu miehen avuksi, miehen kylkiluusta. Maapallon ikä on kuusituhatta vuotta ja rapiat päälle, ja niin edelleen.

Ihminen toki voi halutessaan kieltää mitä vain. Kuussa vierailu oli vain amerikkalaisten salajuoni. Aurinko ei ole planeettaamme moninkertaisesti suurempi, kaasusta koostunut tähti, vaan pieni, kirkas metallikiekko taivaalla. Tupakoinnista ei oikeasti ole haittaa, tilastothan eivät koskaan pidä paikkaansa. 

Eniten tässä ihmetyttää epäjohdonmukaisuus. Kun monien tieteenalojen perustutkimus on jo tavallisen ihmisen saavuttamattomissa, niin millä perusteella ihminen valitsee omalta kannaltaan uskottavan ja epäuskottavan tieteellisesti tuotetun tiedon? On ihmisiä, jotka eivät usko ilmastonmuutokseen. Samat ihmiset saattavat uskoa kuitenkin lujasti siihen, että ylipaino on terveysriski. On ihmisiä, jotka eivät usko evoluutioon. Kuitenkin samat ihmiset voivat uskoa liiallisen suolan käytöllä olevan yhteys korkeaan verenpaineeseen.

Ilmastonmuutoksen kieltäjät sanovat usein, ettei ihmisen osuudesta ilmaston lämpenemiseen ole kiistatonta näyttöä. Mutta: tuskinpa voidaan sanoa takuuvarmasti esimerkiksi ylipainon olevan jokaisessa tapauksessa terveysriski. Mikähän näille ilmastonmuutoksen kieltäjille oikein riittäisi "kiistattomaksi näytöksi" ihmisen osuudesta maapallon olojen muutokseen? Varmasti pitäisi itse Isä Jumalan laskeutua taivaasta ja tiedottaa jyrisevällä äänellä, Että Näin Se Nyt Vain On, Lapsukaiset. Vähempi ei riitä.

Pitäisi varmasti minunkin huvikseni alkaa inttää jotakin päättömän tyhmää*. Olisikohan nanoteknologia pelkkää huijausta? Kuka muka uskoo sellaisiin pikkuruisiin, atominkokoisiin robotteihin? Pelkkä yritys huijata valetutkimuksella rahaa, sanon minä. Eikä kukaan ole oikeasti todistanut sitä, että paranin sairaudesta antibioottikuurin seurauksena! Ehei, kukaan ei ole sitä minulle vedenpitävästi todistanut. Sain placeboa ilkeiltä ja tietämättömiltä valkotakeilta. Parantumisestani saan kiittää vain ja ainoastaan Suurta Cthulhua! Ja eikö muka Suurta Cthulhua ole olemassakaan? Todista se. Tieteellisesti.

*) Päättömien tyhmyyksien inttämisestä usein seuraa ihmisen leimautuminen päättömän tyhmäksi. Mutta ei se näytä jarruttelevan näitä sunnuntaiajattelijoita muutenkaan.