Avaruudessakin on sitten ajeltu vaikutuksen alaisina. Kai tämä oli odotettavissa? Uutisessa todettiin, ettei astronautti saa nauttia alkoholia lentoa edeltävien 12 tunnin aikana. Minusta se on yllättävän lyhyt aika. Jos astronautti sattuisi olemaan alkoholiongelmainen, niin vuorokaudenkin sisällä ehtii tehdä paljon kaikenlaista. Täytyy kuitenkin toivoa, että pahimmat turmiolan tommit karsiutuvat avaruusammattilaisten joukosta soveltuvuustesteissä.

Avaruudessa ei toisaalta voi toilailla niin, että törmäilisi muihin. Ellei sitten sattuisi ajamaan päin satelliittia. Tilaa temmeltää on yllin kyllin. Miehistön muille jäsenille se on tietysti ikävämpi juttu, jos raketin ohjaimissa istuva kapteeni amerikka kipparoi promillet veressä.

Koskeekohan alkoholikielto myös avaruusturisteja? Alkoholi tai runsas annos rauhoittavia voisi olla hyvä vaihtoehto, jos avaruusturisti alkaa potea arkuutta kokemuksen ollessa käsillä. Moni ainakin lentokoneessa rentoutuu yhden tai kahden avulla, jos on lentopelkoon taipuvainen.