Jatkossa saamme viinipullojen kyljistä tavailla pullon sisällön olevan meille vaarallista. Uutisvälähdyksenä tiedotetaan alkoholin olevan haitallista myös sikiölle. Hyvä tietää, jos olet itse sikiö, tai jos sellainen kuuluu lähipiiriisi.

Tämä älynväläys varoituslappusista on ehkä eräs kaikkien aikojen typerimmistä yrityksistä suitsia suomalaista juomaria. Seuraavaksi kieltolaki, aivan ehdottomasti. Edellinen kertahan oli jo sellainen menestys, että pakko on kokeilla uudestaan. Kansanterveys paranisi kohisten? Vai muistaisivatkohan ryysyrannan joosepit pontikankeiton jalon taidon? Uskoisin tietotaidon olevan tallella. Se ei ole vielä mitään katoavaa kansanperinnettä.

Joskus tuntuu masentavalta ajatella jokaisen sukupolven riemumielin toistavan edellisten virheet ja turhat touhotukset. Opimmeko koskaan mitään mistään? Ihan varmasti pian joku saa loistavan idean ja esittelee (uudemman kerran) pienet somat kortit, joihin Alkossa asioidessa tulee merkintä. Sitten voi isoveli vahtia kulutusta ja jos menee liian yltiöpäiseksi, niin takahuoneeseen puhutteluun. Ehkä vielä päädymme keksimään pyöränkin uudestaan? 

Minun on vaikea uskoa tämän kansan olevan niin deekiksellä, kuin mitä meille sanotaan. Kummallisesti huoli kansan terveydestä ja alkoholin kulutuksesta ilmenee aina silloin, kun tarvittaisiin jostakin lisää verotuloja. Seuraavaksi joku älyn jättiläinen määrää haittaveron perunalastuille, makeisille, sokerille ja suolalle. Ja varoituslappuset suolapakettien kylkeen myös. "Tämä tuote nostaa verenpaineesi ja altistaa sydänkohtaukselle". Ja kohta suomalaiset syövät ilomielin aamupuuronsa suolattomana?

Paracelsus tiesi jo 500 vuotta sitten sanoa, että mikä tahansa on myrkkyä liiallisesti käytettynä. "Alle Ding' sind Gift und nichts ohn' Gift; allein die Dosis macht, dass ein Ding kein Gift ist." Annostus ratkaisee, niinpä niin!