Yhdysvalloissa massamurhailemaan yltyneen Seung-Hui Chon kerrotaan tehneen murhiin liittyneitä aseostoksia jo maaliskuun lopussa. Ihmettelen sitä helppoutta, jolla massamurhaajat kirjataan mielisairaiksi. Semantiikasta voidaan toki aina kiistellä, mutta minun mielestäni ihmisten tappaminen ei automaattisesti tarkoita sitä, että tappaja olisi mielisairas. Mielisairaus ja asenneongelma eivät aina ole yksi ja sama asia. Mielisairaus ei myöskään ole yhtä kuin pahuus.

Mielestäni median ei pitäisi antaa näille tappotöille massiivista julkisuutta. Tietysti uutisoida pitää, mutta aiheessa vellominen ei auta mitään, vaan superjulkisuus voi antaa joillekin mielikuvituksettomille yksilöille vääränlaisia ideoita. Ihmisten julkisuuden kaipuu ja huomion himo voivat toimia yhtenä motivoivana tekijänä ammuskeluun.

On mietitty sitäkin voisiko näillä kouluammuskeluilla olla kemiallinen selitys. Yllättävän moni niihin syyllistynyt on ollut Ritalin-lääkityksellä, tai muuten vain antidepressanttien vaikutuksen alla. Muistaakseni Prozacia myyvä - Suomessa lääke on tunnettu nimellä Fontex - lääketehdas on ainakin joutunut oikeustaisteluihin lääkettä nauttivien psykoottista käyttäytymistä selvitellessä. Tietysti on vaikeaa sanoa mikä lääkkeen rooli on näissä tapauksissa ollut. Onko henkilö psykoillut niiden vuoksi, vai niistä huolimatta? Kummallakin teorialla on kannattajansa.

Sinililaa

Positiivisempiin asioihin! Ohessa todiste peukalosta, joka sittenkin (ehkä) vihertää: kukkiva saintpaulia.

533699.jpg