Kesäpäivät kuluvat, satoi tai paistoi. Luen Katariina Suuresta ja Potemkinista: mies oli mitä luultavammin hallitsijattaren (salainen) aviomies, ainakin näin arvelee Simon Sebag Montefiore. Katariinan ja G. Potemkinin kirjeenvaihdossa Katariina puhuttelee ruhtinasta "aviomiehekseen" ja muutenkin Potemkinin asema hänen elämässään näyttää olleen poikkeuksellinen. Kirja on kiehtova.

Elokuvien suhteen voin vain sanoa Bergman-kauden jatkuvan. Lainasin Kuiskauksia ja huutoja. Se on kertomus kolmesta sisaruksesta. Kuolemansairas Agnes elää viimeisiä päiviään kahden sisarensa ja palvelijatar-Annan seurassa. Taudin laadusta ei anneta tarkkaa kuvaa, mutta kyseessä saattaisi olla syöpä tai keuhkosairaus hengitysvaikeuksista ja riutuneesta ulkomuodosta päätellen. Elokuva sijoittuu pitkien hameiden, sumuisten kartanonpuistojen ja nutturakampausten aikaan. Sisaruksista vanhin, Karin, on ammattidiplomaatin puoliso, joka kätkee pinnan alla piilevät itsetuhoisen epätoivon näennäisesti muodollisen käytöksen taakse. Nuorempi sisar Maria on pinnalta katsoen aistillinen, mutta Venuksen kuoren alla asuvat pettymykset ja kyynisyys. Ensi silmäyksellä sekä Karin että Maria vaikuttavat etuoikeutetuilta: heillä näyttää olevan kaikkea. Tärkein vain puuttuu: onni, mielenrauha, tyytyväisyys omaan elämään ja omaan itseen.

Terveiltä sisaruksilta puuttuvat onnen perusteet löytyvät sen sijaan kuolevalta Agnekselta. Päiväkirjaansa hän kirjaa elämässään kokemaansa onnea: sairaudesta huolimatta on onnea kokea perheen jäsenten läheisyys ja päivä, jolloin terveys sallii kävelyn puistossa. Pienet asiat merkitsevät enemmän kuin voisi luulla. Onni ei aina asu siellä, missä sen luulisi majaa pitävän.

Keijukukat

Keijuangervot ovat ihanan kiitollisia pihakukkia. Ne eivät vaadi kastelua, ne leviävät helposti, ovat kauniita väriltään ja kukkivat runsaasti & kohtuullisen pitkään. Vietimme eräiden ystävien kanssa vähän aikaa sitten 70-vuotispäiviä (70-vuotispäiviä siksi, kun läsnä oli kaksi 35 vuotta täyttävää, ja 35 + 35 = 70!) ja silloinkin kukat niittivät kiitosta vierailtamme. Otin kehut vastaan iloisena, vaikka ansaitsemattomiahan ne olivat. Kukkain kukoistus kun ei ole ollut millään tavalla riippuvainen meidän tekemisistämme.

716340.jpg