Liittoutuneet pommittivat Dresdenin maan ja taivaan tulimereksi. Mietin mahtoiko siinä celsiushelvetissä palaa myös eläimiä? Varmasti näin kävi - kuinkahan monta? Ja linnut, entäpä linnut? Lensivät palava kuolema höyhenissään ymmärtämättä miksi.

Hiroshima - siellä kuoli takuulla paljon eläimiä, syyttömiä. Vietnamin sodan napalmikukinnot, Irakiin lentävät tomahawkit. Kuinka monta lintua, jänistä, hiirtä ja kissaa on kuollut? Inhimillisten tragedioiden rinnalla on aina se näkymätön, eläinmaailman suru.

Huolestuttavaa ja kiinnostavaa

Luin muinaisesta meriskorpionista, ihmistä suuremmasta. Sellainen 2,5 metriä pitkä olento on elänyt ennen dinosauruksia. Hallinnut ehkä meriä, ollut pelätty ja kammottu. Fossiililöytö mokomasta on tehty. Minua se huolestuttaa. Mistäpä sen tietää, vaikka joskus vielä seuraisi uusintaesitys tuosta merihirviöstä.

Luonnonkatastrofit ovat nelinkertaistuneet kahdessa vuosikymmenessä. Vielä 1980-luvun (viattomuuden aika!) alussa maailmassa tapahtui noin 120 luonnonkatastrofia vuodessa, nykyisin määrä on 500 vuodessa. Ei kovinkaan mukavaa.

Jos kuitenkin elämänlaatu kiinnostaa, niin kannattaa suunnata Islantiin. Se kun on nimittäin maailman paras paikka elää, ainakin YK:n vuosittain laatiman raportin mukaan.