.. ja viis siitä, onko kohteena suurlähetystö vai EU-toimisto. "Fasismin" nousu Virossa huolestuttaa venäläisiä, joilla ei tietenkään ole mitään taipumuksia fasismiin, kiihkonationalismiin ja historian vääristelyyn. Baltian maat ovat syyllistyneet ajatusrikoksista pahimpaan, pauhaa itänaapuri, nimittäin toisen maailmansodan tulosten uudelleen arvioimiseen. Niinpä niin, eivätkö balttinaapurimme tiedä, että liittoutuneilla - erityisesti Venäjällä - on monopoli totuuteen?

Kunpa olisikin niin, että vihdoin ja viimein toisesta maailmanmittelöstä voitaisiin alkaa puhua objektiivisemmin. Sille kun ei voi mitään, että eri osapuolet näkevät asiat eri tavalla. Tulevaisuudessa ehkä (toivottavasti) mustavalkoinen kuva sodasta taipuu kattamaan enemmänkin värisävyjä. Konnien ja sankarien välinen ero on sotahistoriassa parhaimmillaankin häilyvä. Dresdenin pommituksissa omaisensa menettänyt ei varmastikaan jaksa ajatella liittoutuneita pelottomina ja nuhteettomina ritareina, vaan aivan muunlaisina olentoina. Muistamiseen ja totuuteen ei ole monopoleja, ei edes suurvallalla.

Jonkun pystin siirtäminen yhdestä paikasta toiseen ei vastaa ainakaan minun käsitystäni fasismista. Pystin siirtämisestä vimmastuminen ei myöskään ole rinnastettavissa mihinkään jaloon fasismin vastaiseen taisteluun. Kysymyksessä lienee tietoinen halu sammuttaa viimeinenkin järjen valo omasta yläkerrasta ja seurata känkkäränkän kutsua pässinpäisyyden barrikadeille. Ei muuta.

Toukokuun tähänastisia tapahtumia:

  • tapasin ystäväni K:n Turussa: söimme hedelmäsalaattia ja huvituimme huomatessamme äänestäneemme samaa ehdokasta eduskuntavaaleissa 
  • "juhlistin" vappua siivoamalla
  • olen alkanut suunnitella Suurta Illanistujaista kesäkuun alulle

Ja tänään askarruttaa:

  • kuka omistaa kuun? Voiko sitä edes omistaa? Pitäisikö sitä edes yrittää omistaa?
  • näemmekö tulevaisuudessa avaruusraketteja, joiden kyljissä on esimerkiksi McDonaldsin mainoksia tai Niken logo?
  • suomen kielen veikeys: rahaton ja rahat on, juureton ja juuret on - yksi tabulaattorin näppäys muuttaa samojen kirjainten merkityksen täysin päinvastaiseksi!