Näinä valottomina päivinä ennen joulua, 21.-24.12., sanoi vanha kansa auringon viettävän pesäpäiviä. Aurinko on kolme päivää kannallaan, onhan vuoden pimein aika. Pesäpäivistä ennusteltiin myös tulevan kesän säätä. Jos aurinko paistoi, niin kesästä tulee kuiva ja aurinkoinen. Pesäpäivien pilvinen sadesää taas tiesi sateista suvea. Näin kertoo Kustaa Vilkunan Vuotuinen ajantieto.

Ainakin parina pesäpäivänä on täällä länsirannikolla ollut huikean aurinkoista ja kaunista. Täytyy muistaa se ja kesällä arvioida muinaisaikojen meteorologian tehokkuutta.

Aurinko on käpertynyt pesäänsä ja niin on myös meidän laitamme. Tämä viimeinen sunnuntai ennen joulua on kulunut rentouttavissa merkeissä. Olen leiponut, katsonut kirjastosta lainattuja elokuvia (Hiroshima, rakastettuni) ja tietysti lukenut. Kalkkuna marinoituu punaviinipohjaisessa marinadissaan huomiseen asti. Joulukuusenkin ennätimme koristelemaan illalla. Meille on vuosien varrella kertynyt melkoinen pallovarasto: kuusi suorastaan notkuu koristeista!