Lueskelin taas uutisia maailmalta. Kolme uutista erityisesti kiinnittivät huomiotani. Ensimmäisessä paavi varoittaa hedelmöitettyjä munasoluja käyttävän kantasolututkimuksen tuhoavan ihmisarvon, toisessa kerrotaan Turkin sallivan musliminaisten päähuivin yliopisto-opiskelijoille ja kolmas kertoo irakilaisten käyttävän vammaisia lapsia ja aikuisia itsemurhapommittajina.

Onpa ongelmaa kerrakseen. Paavi on oikeassa vaatiessaan kriittisyyttä tieteellisiä keksintöjä kohtaan. Sitten tulee mutta: eikö paavin samassa uutisessa ilmenevä kielteinen asenne keinohedelmöitykseen ole tavallaan ihmisten jakamista A- ja B-luokan ihmisiin? Vaikka en usko kenenkään uskonnollisen johtajan suoranaisesti syyttävän näin alkunsa saaneita ihmisiä, niin pitäisikö heidän vanhempiensa muka katua tieteen avustuksella syntyneitä rakkaita lapsiaan? Tämä ei aukene minulle.

Hedelmöitettyjä munasoluja käyttävä kantasolututkimus on tietysti ongelmallinen asia eettisesti, mutta moni uskovakin nainen käyttää ehkäisykeinona kierukkaa, joka tuhoaa hedelmöittyneen munasolun estämällä sen kiinnittymisen kohdunseinämään. Roomalaiskatolinen kirkko ei vieläkään virallisesti ehkäisyvälineitä hyväksy, mutta käytännössä niiden käyttö on arkipäivää niin katolilaisten kuin muidenkin keskuudessa. Kumpi on pahempi: alkion tuhoutuminen kantasolututkimuksessa, vai sen tuhoutuminen kierukan käytön seurauksena? Miksi kantasolututkimuksesta puhutaan ja kierukasta ei? Pitäisikö tästä edes puhua, jos eettiset pelisäännöt on sovittu?

Turkin uutinen huivin sallimisesta pelottaa heitä, joille maan sekularisoituminen on tavoite numero yksi. Ollaanko Kemal Ataturkin perintö hylkäämässä? Minä en ymmärrä tätä huivisotaa. Jos uskova musliminainen haluaa sitä käyttää, niin miksi ei? Miksi Turkki ei voisi olla osa Eurooppaa myös huivipäisine naisineen? Huivin pakottaminen naisen päähän on ihmisen vapauden rajoittamista, mutta yhtä lailla on sen rajoittamista kieltää jonkun tällaisen vaatekappaleen käyttö - etenkin jos sen käyttö pohjautuu henkilökohtaiseen vakaumukseen. Minusta huivia paljon suurempi ongelma on maan ihmisoikeustilanne.

Kantasolututkimukset ja huiviriita: siinä läntisen maailman ihmisoikeusongelmat. Down-syndroomaisten ihmisten käyttäminen itsemurhapommittajina - siinä puolestaan karu todellisuus tilanteesta Irakissa. Meillä - ehkä onneksemme -  ihmisoikeuskiistely on solutasolla, mutta tuolla toisaalla tapetaan epäröimättä "hyödyttömät" pois maailmaa pilaamasta. En tiedä sanoisinko Suomeen syntymistä lottovoitoksi, mutta totta ihmeessä olen kiitollinen syntymästäni maahan, jossa jokaisella on oikeus elää.

Unia ja hajanaisia ajatuksia

Näin unen, jossa olin osittain muuttunut pöllöksi. Ovidiaaninen metamorfoosini ei ollut vielä kokonaan tapahtunut, mutta silmäni olivat pöllön silmät ja oli höyheniäkin. Ajatukset ja muu olemus taisivat olla inhimilliset. Mietin unessa, että en voi mennä tällaisena ulos: kaikkihan huomaisivat tilanteeni. En muista oliko minulla linnun nokka. Sellainen voisi olla kätevä, voisi suuttuneena nokkia toisia. Ei tuo mikään varsinainen painajainen ollut, vaikka hämmentävä olikin.

PuoLiskoinen on luonut meille oman nettiuniversumin. Hän on kokeillut jo blogin pitämistäkin pienessä mittakaavassa. Itsekin saatan siirtyä tuohon meidän uuteen nettikotiimme, mutta siihen on vielä aikaa.