Lappeenrannan Huhtiniemestä on löydetty kymmenkunta ruumista. Asia on kyllä ollut paikallisilla kauan tiedossa. Äitini lapsuusmuistoihin kuuluu myös perimätieto näistä merkitsemättömiin hautoihin haudatuista vainajista.

Eri asia sitten on se, keitä kuolleet ovat, milloin he ovat kuolleet ja mikä oli kuolinsyy. Itä-Suomi on kautta historian ollut rajaseutua, sodat ja kahakat ovat pyyhkineet siitä yli. Vainajien löytyminen ei sinänsä siis ole mikään ihme. Maan laatukin vaikuttanee ruumiiden maatumisprosessiin. Ei siis ainakaan vielä voida varmana pitää, että nämä nyt löydetyt olisivat vuonna 1944 ammuttuja sotilaskarkureita. Edelliset löydetythän taisivat olla vanhempaa perua, 1800-luvulta.

Olen lukenut tästä Lappeenrannan tapauksesta ja minun on vaikea uskoa satojen miesten teloittamiseen ja hautaamiseen. Kymmenen, kaksikymmentä - voi olla. Mutta hyvin ällistynyt olisin, jos mullan alta löytyisi komppaniakaupalla miehiä. Kesä -44 oli tietysti tiukka paikka ja karkuruutta esiintyi silloin paljon enemmän kuin aiempina sotavuosina, tämähän on luettavissa tilastoista.