Otsikkoni on erään mahdollisen maailmanlopun päivämäärä. Tieteen Kuvalehden uusimmassa numerossa oli kiitettävän pitkä artikkeli Apophiksesta. Tuo perjantai 13. päivä on juuri Se Päivä, kun tuho voi tulla osaksemme. Jos vältämme sen silloin, niin seuraava pieni mahdollisuus on seitsemän vuotta myöhemmin saman asteroidin toimesta*.

Apophis on sen verran suuri ja tulee kulkemaan sen verran läheltä meitä, että sen voi havaita paljain silmin Euroopassa, Lähi-Idässä ja Afrikassa. Se viilettää (toivottavasti) ohitsemme 20 000 kilometrin tuntivauhdilla.

Tieteen Kuvalehden mukaan ei ihmiskunta sentään aivan tumput suorina seiso tämän uhkan edessä. Vuoteen 2012 mennessä pitäisi valmistua suurensuuri teleskooppi, jolla taivasta voidaan tarkkailla uhkien varalta entistä paremmin. Chilen pohjoisosaan tullaan sijoittamaan tämä Large Synoptic Survey Telescope. Jo 1990-luvulta lähtien on toiminut Nasan Spaceguard Survey-ohjelma, joka laskee kaikkien yli kilometrin halkaisijaltaan olevien asteroidien radat. Lähivuosina myös pienempien asteroidien radat pyritään kartoittamaan.

Jos tästä asteroidista oikeasti on tulossa uhka, niin ei sentään tarvitse lähettää Bruce Willistä hätiin atomipommin kanssa. Mitä luultavammin meitä suojelee painava avaruusalus, joka lähetetään seilaamaan Apophiksen tuntumaan, jolloin sen painovoima vaikuttaa asteroidin rataan meille suotuisalla tavalla.

Tupakoiden dementikoksi

Jälleen hyvä syy jättää tupakat ostamatta. Tupakoitsijoilla on huomattavasti suurempi riski dementoitua. Eli mikäli Alzheimerin tauti ei houkuttele, niin kannattaa valita suosiolla savuton elämä.

Runostelua maanantain ratoksi

Tänään olen pelännyt ukkosta,

kuunnellut rakeiden rummutusta katolla.

Seinän värit käyvät tummemmiksi tunti tunnilta

ja minulla on aikaa sitä muutosta katsella.

 

Postikortti Thaimaasta,

reunoista resuinen, sateiden rankaisema..

Sotkan mainoslehtinen, värikäs kutsukortti.

Tuolla ulkopuolella maailma näköjään elää vielä,

hengittää, suunnittelee, toimii ja tekee.

Kannan postit rintaani vasten tänne kotiin.

Rintaa vasten ne tuntuvat rauhallisilta,

kuin pelokkaat eläimet, jotka ovat suojan saaneet.

Tuon ne turvaan ja laitan oven kiinni.

Suljen muun maailman ulos.

 

*) Törmäyksen todennäköisyydeksi on arvioitu 1:45 000, joten ihan vielä ei kannata myydä osakkeitaan/lahjoittaa pois omaisuuttaan/liittyä hare krishnoihin/irtisanoutua työpaikasta/alkaa rakentaa pommisuojaa/alkaa hamstrata säilykepurkkeja.