Uusi uskonnonvapauslaki tuli maassamme voimaan elokuussa 2003. Periaatteessa se sanoo samaa kuin jo 1920-luvulta oleva edeltäjänsä, mutta alaikäisten nuorten oikeutta vaikuttaa omiin uskonasioihinsa on lisätty. Uskonnonvapauslaki mahdollistaa myös kirkkoon kuulumattomalle opettajalle uskonnon opettamisen kouluaineena. Tunnustuksellinen uskonnonopetus kun siirtyy historiaan.

Uskonnonvapauslaille antaa arvoa luettuaan Egyptin tapahtumista. Islaminuskoinen mies kääntyi kristinuskoon - vaimonsa teki tämän ratkaisun jo aikaisemmin - ja joutuu nyt piileskelemään saatuaan tappouhkauksia. Laki Egyptissä sallii kääntymisen, mutta kulttuurinen käytäntö ja lain toteutuminen ovatkin toinen juttu. Periaatteessa muslimi, joka hylkää uskonsa kääntymällä, on vapaata riistaa. Hänet saa tappaa.

En kuulu näihin "on lottovoitto syntyä Suomeen"-ihmisiin. Minusta se on typerä ja kulunut sanonta, haalistunut kummitus 70-luvulta. Siinä on silti totuudenmurunen mukana. Vaikka onni tai onnettomuus ei katso ihmisen osoitetietoja, niin silti voi sanoa meidän olevan tietyissä asioissa onnekkaita. Otamme vain itsestään selvinä nämä hyvät asiat: oikeuden ajatella Jumalasta oman tahtomme mukaan. Uskoa tai olla uskomatta, käydä kirkossa tai olla käymättä, pysyä vanhempien uskossa tai vaihtaa omasta mielestä todempaan. Nämä oikeudet ovat meillä Suomessa loukkamattomia, perustuslain takaamia kansalaisten perusoikeuksia. Ja onneksi myös niiden toteutumisesta pidetään tarvittaessa huolta.

Kissa kuumalla katolla..

.. tuli digipuolelta tänään. Elizabeth Taylor ja Paul Newman ovat tuhat kertaa katsomisen arvoisia! Eilinen päivä meni osittain pilalle kuumuudesta johtuvan päänsäryn vuoksi, mutta onneksi se ongelma ei enää vaivannut tänään.